: Til startside : Til svampeherbaries startside
     : Herbariet, systematisk oversigt
 : Herbariet, dansk   slægtsregister
 : Herbariet, latinsk  slægtsregister
 : Herbariet, dansk   artsregister
 : Herbariet, latinsk  artsregister
 : hallucinogenologiens velkomstside  : Tilbage til startside  

Sten  Larris STENS  SVAMPEHERBARIE    

 
Brug en af browserne  Firefox   eller   Edge !
Du kan måske få et rimeligt resultat med andre browsere, men kun måske. Klik her for mere info.
 
Velkommen til mit svampeherbarie
Her er fundene fra en gammel fanatisk svampesamler, lagt ud på nettet så også andre end mig kan få glæde af dem ... og specielt af mine fotos.
Helst ville jeg lave en svampebog på nettet, og hvem véd, måske jeg også gør det en dag. Dette er ikke en redigeret bog, det er min journal: En ordentlig samling data jeg har skrevet ned i årenes løb, og det forudsætter at den der læser det har et betydeligt forhåndskendskab til svampe og svampebestemmelse.
Billederne er dog lige gode hvadenten man véd en masse om svampe eller ej, og har du bestemt en svamp efter en svampebog så er det en rigtig god idé bagefter at slå navnet op på denne side, der er tit et rigtig godt billede af den,

især for lamelsvampe og rørhatte,

og ikke så meget for
De bladløses orden, poresvampe, bævresvampe mm, og
Sæksporesvampe og andre ikke-basidiesvampe.

Enhver véd - eller burde vide - at en svampebog uvægerligt kommer til at vise fejlbestemte arter ind imellem. Jeg vil naturligvis gerne rette fejlbestemmelser, så hvis du ser nogen ,og er sikker i din sag, så må du meget gerne maile mig på sten@stenlarris.dk. Skriv endelig en ordentlig smøre - Svamp navn og min funddato, hvorfor du mener den er fejlbestemt, litteraturhenvisninger, og også meget gerne hvad du mener det så er i stedet.
Hvis du skriver en svamp er fejlbestemt kan jeg finde på at skrive dit navn i teksten til svampen, så hvis du ikke ønsker dit navn på siden så gør opmærksom på det - lad være med at skrive et pseudonym, brug enten dit rigtige navn eller osse hedder du NN.
Svampene skifter latinsk navn hver gang vi andre skifter underbukser - jeg følger slet ikke med i hvordan svampene hele tiden skifter latinsk navn, men hvis jeg bruger et navn der burde rettes må du meget gerne maile og gøre mig opmærksom på det.

Browsere

Jeg har lavet herbariet i Windows XP , og så jo gerne at det virkede uanset browser, men det er desværre ikke tilfældet.
Hvis du tillader Pop-Up vinduer (se nedenfor) virker det med browserne Firefox og Microsoft Edge, og i praksis burde dette være nok, du kan gratis downloade firefox (og formodentligt osse Edge), og behøver ikke skifte standardbrowser af den grund, behold bare din gamle browser til alt muligt andet.
Med Firefox, og efterhånden osse de fleste nyere browsere, kan man HØJREklikke på et af de store billeder og vælge "Vis billede" (eller lignende) - billedet vises så i extrastort format, ofte større end skærmen, og du kan scrolle og du kab se detaljer ved ar klikke med curseren
HER
for tjek af den anvendte browser.
// HER for at se navmet på den browser jeg tror du bruger.
Download Firefox ( = Mozilla Firefox )  ved at klikke her:          
Blokerede pop-up winduer er noget stads, fjern blokeringen! -og få desuden en kommentar om mulige browsere        
.

Brugsanvisning til herbariets billeder

Når du har fundet en svamp skal den først bestemmes til slægt, her kan du bruge programmet "Mycokey". Når slægten er bestemt - eller bare så nogenlunde - så gå ind på den slægt og evt lignende slægter og sammenlign billeder. Der er: Antallet af småbilleder er begrænset til 8, for browseren Opera dog til 4. Når dette antal er nået, vil de næste småbilleder overskrive de første. Hvis et billede er særlig interessant og derfor ikke må overskrives, kan du gøre det permanent ved at gå op tiltoppem af siden, klikke på knappen der hedder "Gør næste billede permanent" og derefter klikke på minibilledet igen.
Hvis der er et permanent billede er antallet af øvrige småbilleder begrænset til 4.
Hvis du skifter side (skifter til en anden slægt) bliver billederne fra den slægt du kom fra liggende, muligvis vil den nye slægt indlæse billeder foran så de gamle ikke ses, men billederne kan trækkes væk med musen.
På siden med slægten (og her en extra gang) kan du få hjælp ved at klikke :  Hjælp  
og derudover har siden
en knap til at lukke alle småbillederne med. Det er en lille fordel at lukke småbillederne inden siden forlades, ellers har de det med at dukke umotiveret op igen - men så kan man bare lukke dem, værre er det ikke.
Både småbilleder og store billeder kommer i pop-up vinduer, så hvis du har en "Popup Killer" bør du slå den fra (klik her).

Copyright

Billederne må ikke bruges i reklameøjemed, men al teksten er fri og uden copyrght.
Bortset herfra, så hvis du offentliggør nogle få billeder, det må du gerne gøre uden at spørge om lov, forudsat du udtrykkeligt skriver at de stammer fra mig. Desuden vil jeg sætte pris på, hvis du sender mig en mail og fortæller at du har gjort det.
Er billedet i en tryksag vil jeg have tilsendt et eksemplar af tryksagen, er er tale om et elektronisk medie vil jeg sætte pris på et link til min hjemmeside.

LINK

Externe links til andres netsider er skrevet som @navn hvor @ (oftest) er gjort klikbart, så man kommer til den pågældende hjemmeside. Jeg kan desværre ikke garantere for at siden stadig eksisterer, den kunne jo være blevet nedlagt i mellemtiden, eller fået ny adresse.

@Mycokey Mycokey, Foreningen til svampekundskabens fremme.
@FVL Flemming V. Larsen's svampegalleri  (Samme i nyt design, under opbygning, klik her)
@Biopix Biopix's svampegalleri (dansk.. der er osse fotogalleri af planter mm)
@Stridvall Stridvall's svampegalleri (svensk.. der er osse fotogalleri af planter mm)
@Soop Karl Soop's fotogalleri (svenske og New Zealandske svampe. Husk at klikke "More like this")
@Michiel Michiel E. Noordeloos, nøgler bekrivelser billeder! Verdens bedste!
@Hlasek Photo Gallery wildlife pictures (Planter, Svampe ... )
@Flickr Flickr total-fotogalleri, også meget andet end svampe (Cannadisk, stærkt reklamebefængt)
@Roger Roger Phillips (ham med svampebogen)'s hjemmeside og forum. Moderat reklamebefængt.
@BasMyc Base de dinnées mycologique (på fransk)
@pharmanatur pharmanatur (på fransk)
@mollisia Tysk hjemmeside
@Cheype Jean-Louis Cheype's hjemmeside, på fransk
@Mycocharentes Fransk side af "Patrice Tanchaud, créé en janvier 2011", rigtig mange arter - vistnok flere end der eksisterer.